marți, 5 aprilie 2011

Stres in capitalism

Fiecare dintre noi are cel putin o data in viata cel putin o problema sau tulburare psihica de aceea fiecare ar trebui sa stie cum apar aceste probleme si cum pot fie ele rezolvate sau tratate. Daca ar fi sa luam manualul de diagnostic probabil nimeni nu ar ramane nediagnosticat avand in vedere ca si bolile psihice ca si cele biologice se inmultesc in societatea actuala. 
 Psihoterapia ofera o mana de ajutor in solutionarea problemelor si tratamentul tulburarilor, totusi neincrederea in mijloacele acesteia poate conduce la rezultate negative. Majoritatea celor care apeleaza la un psihoterapeut se asteapta la rezultate imediate sau la un numar de magie in care toate problemele se evapora.

Tulburarile psihice apar din cauza stresului, totusi cu totii traim intr-un mediu stresant, nu putem sa aliminam componenta asta din viata noastra. Dar unii fac mai bine fata stresului decat altii care sunt mai vulnerabili. Aceasta vulnerabilitate se datoreaza ori mediului in care traim, ori relatiilor pe care le-am avut sau le avem, ori mostenirii genetice sau culturii si societatii in care traim.

Luand in considerare societatea capitalista bazata pe consumatorism, in care omul este invatat sa-si doreasca din ce in ce mai multe lucruri iar atunci cand iti doresti lucruri pe care nu le poti avea apar frustrarile, se ajunge la concluzia ca defapt societatea actuala este cel mai mare generator de factori stresanti.

Desigur, pe de-o parte societatea evolueaza dar, o data cu evolutia ei evolueaza si bolile psihice, se pare ca civilizatia si cultura genereaza noi boli, manualul de diagnostic se ingroasa si exista din ce in ce mai multe tulburari care nu pot fi diagnosticate exact, sau a caror simptomatologie e nespecifica. Pe de alta parte, ceea ce in trecut era considerat ca fiind tulburare, in zilele noastre e considerat ceva normal iar ce era considerat normal, acum se poate regasi la sectiunea de tulburari psihice. 

Pentru a ne mentine sanatosi psihic si pentru a tine problemele deoparte fiecare foloseste o anumita strategie, numai ca toate strategiile de aparare in fata stresului pot fi grupate in doua categorii, si anume: de confruntare si de evitare, iar cand aceste strategii indiferent din ce categorie fac parte nu mai sunt indeajuns, pentru a ne tine sanatosi si fara probleme, este nevoie de altceva .

2 comentarii:

  1. Care este acel "altceva" de care avem nevoie pentru a ne mentine sanatosi si fara probleme?

    RăspundețiȘtergere
  2. este vorba de dezvoltare personala sau psihoterapie

    RăspundețiȘtergere