luni, 17 ianuarie 2011

Depresia


Ce este depresia?

Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala si se refera la sentimentele de tristete care ne pot afecta, intr-o masura mai mare sau mai mica, pe toti, cel putin o data in viata. Ea ocupa locul doi pe lista celor mai des intalnite afectiuni medicale, fiind depasita doar de hipertensiunea arteriala. Deasemenea, se estimeaza ca 1 din 6 persoane are un episode depresiv la un moment dat in viata. Doar o mica parte din cei care sufera de depresie ajung sa constientizeze ca au o afectiune care ar putea beneficia de un tratament adecvat. Aceasta situatie de fapt se explica prin prisma tendintei de a evita stigmatizarea sociala sau a lipsei de informare.

Tot prin depresie se descrie o tulburare mintala numita depresie clinica.

Pentru ca depresia este foarte des intalnita, este foarte important sa intelegem diferenta intre tristetea obisnuita si semnele depresiei clinice.

In cazul in care, trecem prin situatii cum ar fi pierderea unei persoane dragi. Relatie conflictuala, dezamagire sau frustrare , experimentam sentimente de tristete. Acestea sunt reactii emotionale care dureaza o anumita perioada si corespund situatiilor prin care trecem. Ele nu presupun aparitia depresiei clinice, ci sunt parte integranta din viata de zi cu zi.

Termenul depresie clinica descrie un grup de tulburari caracterizate prin dispozitie depresiva prelungita insotita de sentimente de anxietate care afecteaza viata persoanei in cauza. Ea poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale- hranirea, somnul, nivelul de activitate fizica, capacitatea de concentrare si de realizare a diferitelor sarcini.
Indiferent care ar fi simptomele sau cauzele depresiei clinice, daca nu este tratata poate duce la pierderea productivitatii, decline functional si cresterea mortalitatii.

Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia si alte probleme de sanatate mintala constituie cauza principala de reducere a timpului de lucru, pe plan mondial.

Care sunt simptomele DEPRESIEI?
Este esential  sa intelegem in profunzime simptomele depresiei, cum sa le abordam si prevenim eventuala lor aparitie viitoare.
Ati experimentat unele din aceste stari timp de cel putin 2 saptamani?
·       Lipsa de somn sau prea mult somn
·       Oboseala fizica si/sau mentala
·       Pierderea poftei de mancare sau pofta de mancare exagerata
·       Tulburari  ale vietii sexuale (scaderea interesului si a placerii)
·       Scaderea atentiei si a capacitatii de concentrare
·       Tendinta de a plange fara motiv
·       Tristete, sentimente de ne-ajutorare, auto-invinovatire, auto-compatimire
·       Ganduri despre moarte si/sau suicid
·       Stima de sine scazuta, idei negative sau devalorizante despre propria persoana
·       Pierderea interesului pentru activitati care inainte produceau placere
·       Reactii incetinite
·       Dureri de cap frecvente
·       Iritabilitate

Daca DA, atunci e posibil sa fiti depresiv

Cunoasterea simptomelor depresiei va poate determina pe Dvs si familia Dvs sa apelati la ajutor profesionist cat mai repede posibil. Pentru a putea determina daca o persoana sufera de depresie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca prezenta pe o perioada de cel putin 15 zile a 5 din urmatoarele simptome indica instalarea acestei boli:

1.     Senzatie de tristete in mare parte a zilei, aproape in fiecare zi ; se plange cu usurinta
2.     Pierderea interesului pentru activitati cotidiene aproape in fiecare zi
3.     Modificarea apetitului, urmata de cresterea sau scaderea in greutate
4.     Insomnia sau somnolenta excesiva
5.     Senzatie de oboseala in fiecare zi
6.     Senzatie de agitatie, perceputa de cei din jur
7.     Dificultati de gandire sau concentrare, referitor la sarcini sau decizii simple, aproape in fiecare zi
8.     Sezatie de inutilitate sau vinovatie aproape in fiecare zi
9.     Stare tensionata
10.                    Ganduri despre moarte sau sinucidere

Intrebari frecvente despre depresie
Depresia inseamna nebunie?
NU; ”nebunia” se traduce prin pierderea contactului cu realitatea, cand individul crede in lucruri care nu exista si are un comportament incoerent, in timp ce depresia constituie o stare acuta de tristete, fara a influenta contactul cu realitatea.
Depresia constituie o dovada de slabiciune?
NU; depresia este o boala pe care o poate avea oricine in anumite momente mai dificile din viata.
Depresia se poate transmite genetic?
NU; cand e vorba de tipurile obisnuite de depresie; exceptie o face boala maniaco-depresiva, care are cauze partial genetice.
Depresia schimba personalitatea individului?
NU; personalitatea reprezinta o componenta stabila si permanenta a identitatii.
Cum sa se comporte rudele si prietenii cu o persoana depresiva?
Cel mai important lucru e identificarea starii de tristete si a modificarii de comportament, pentru a determina individul sa solicite ajutor medical. Apoi, este important sa incurajati pacientul sa continue tratamentul inca 6 luni de la disparitia simptomelor. In tot acest timp, este vital sa acordati tot sprijinul persoanei in cauza, asigurandu-o in mod repetat ca va depasi starea de depresie, deoarece ii lipseste increderea in sine si este supusa indoielii. De asemenea, il puteti ajuta insotindu-l la vizita medicala.
Depresia afecteaza munca?
Cand sunteti deprimat, beneficiati de resurse scazute de energie, fapt ce provoaca dificultati de concentrare . Indiferent de natura activitatii pe care o interprindeti, depresia constituie un handicap acut pentru performante si poate fi chiar periculoasa in anumite domenii de activitate.

Depresia poate recidiva?
Episoadele depresive pot avea loc o singura data in viata persoanei, sau pot recidiva in momentul producerii unor evenimente negative marcante. La boala maniaco-depresiva, care reprezinta o tulburare comportamentala clinica, starile de depresie accentuata alterneaza cu starile euforice, sau, in unele cazuri, cu stari neutre. Recidiva poate fi stopata cu medicatie specifica.

TIPURI DE TULBURARI DEPRESIVE
Depresia reactiva
Persoanele care au aceasta tulburare reactioneaza la evenimentele stresante(pierderea serviciului, a unui prieten etc.) la un nivel mult mai inalt decat ceilalti oameni. Intensitatea sentimentelor este mult mai mare decat tristetea obisnuita, dureaza mai mult si pot aparea sentimente de anxietate, tulburari de somn sau pierderea apetitului.
Durata poate sa varieze de la cateva saptamani pana la cativa ani. Tulburarea dispare atunci cand se lucreaza asupra cauzelor si atunci cand persoana gaseste un nou mod de a face fata situatiei stresante. Unele persoane au nevoie de ajutor profesionist si de tratament pentru a face fata acestui tip de depresie.
Depresia post-natala
Afecteaza aproape jumatate din tinerele mamici. Se caracterizeaza prin deprimare, anxietate, tensiune si tulburari de somn. Poate dura cateva ore sau cateva zile si apoi dispare.
Totusi la 10% dintre femei aceste sentimente se transforma intr-o tulburare majora numita depresie post-natala. Femeile afectate fac fata cu greu cerintelor vietii de zi cu zi. Apar anxietatea, frica, tristetea, atacurile de panica, tensiunea si iritabilitatea, schimbari ale apetitului sau tulburari de somn.
O forma mai severa dar foarte rara a depresiei post-partum este psihoza puerperala. In acest caz, femeia nu reuseste sa faca fata cerintelor vietii si in plus, apar tulburari de gandire  sau comportament.
Episodul depresiv
Este o forma mai severa si apare fara cauza precisa, desi in anumite situatii un eveniment stresant poate declansa aparitia tulburarii. Cauza acestei tulburari nu se cunoaste, dar se pare ca este declansata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului.
Tulburarea poate apare si la persoanele care se adapteaza destul de bine la schimbarile din viata lor, care au succes in profesie si in relatiile sociale sau in familie. Aceste persoane devin deprimate, isi pierd satisfactia si incep sa aiba tulburari ale somnului, ale apetitului, lipsa capacitatii de concentrare, a energiei, pierdere in greutate. Deasemenea, pot aparea si sentimente de vinovatie. Uneori, sentimentele de neajutorare sau disperare pot conduce la tentative de suicid.
Cea mai grava forma de depresie de acest tip este psihoza depresiva, in care persoana pierde total legatura cu realitatea, nu mai mananca si aude voci care ii transmit mesaje cu caracter negativ de genul ”trebuie sa fii pedepsit, nu valorezi nimic etc”. In alte cazuri persoana considera ca merita sa fie pedepsita pentru faptele din trecut sau ca are o boala terminala chiar daca diagnosticul medical nu confirma acest lucru.
Episodul depresiv si psihoza depresiva sunt tulburari foarte grave cu un risc real pentru viata persoanei in cauza. Evaluarea cazului de catre un medic si tratamentul sunt necesare, iar in cazurile severe se impune spitalizarea.
Tulburarea bipolara
O persoana cu o astfel de tulburare prezinta episoade depresive alternand cu perioade maniacale care sunt insotite de un debit verbal exagerat, activitate extrem de intensa, sentimentelde fericire, dezinhibitie si iluzii de grandoare. In anumite cazuri episoadele maniacale nu sunt insotite de episoade depresive.

Care sunt CAUZELE depresiei?
Depresia poate afecta pe oricine, la orice varsta si nu presupune o singura cauza.
In cele mai multe cazuri exista mai multi factori care sunt asociati depresiei:
·        Predispozitia genetica- tendinta de a evolua catre o depresie provine din familie
·        Transformari, dezechilibre biochimice la nivelul creierului- ce pot fi corectate cu ajutorul medicatiei antidepresive
·        Stres in exces
·        Personalitatea- persoanele cu anumite caracteristici de personalitate sunt mai inclinate sa dezvolte o tulburare depresiva. Este vorba de persoane ceva mai sensibile sau care experimenteaza frecvent sentimente negative( de exemplu , cazul profesionistilor care isi stabilesc standarde exagerat de inalte pentru ei si cei din jurul lor si nu sunt capabili sa se adapteze la diversele circumstante etc.)
·        Reactia depresiva ca raspuns invatat- unele persoane care au fost supuse in mod repetat la pierderi sau la evenimente stresante, traumatizante, isi pierd optimismul si se simt neajutorate sau deprimate.

CARE ESTE TRATAMENTUL ADECVAT PENTRU DEPRESIE?
Persoanele care au sentimente de tristete , care au persistat o lunga perioada de timp si care le-au afectat viata intr-o mare masura, trebuie sa consulte un medic sau un centru comunitar care ofera servicii in domeniu.
Tratamentul modern pentru depresie poate ajuta persoanele sa aiba o viata normala.
Tratamentul depinde de simptomele fiecarei persoane, si cuprinde , de regula, unele din urmatoarele forme:
·        Consilierea efectuata de un specialist psiholog, psihiatru sau asistent social asociata cu medicatia ca unica optiune( in cazurile mai usoare) si-a dovedit eficienta prin identificarea si elaborarea unor noi modalitati de actiune, prin activarea persoanei si orientarea ei spre activitati practice, precum si prin demontarea gandurilor negative.
·        Medicamente antidepresive sau alte tipuri de medicamente specifice care ajuta la corectarea dezechilibrelor chimice de la nivelul creierului- ofera o ameliorare rapida a dispozitiei, gandurilor sau randamentului in activitatile cotidiene, si sunt necesare atunci cand depresia este severa sau dureaza de mult timp. Indiferent de tipul lor, acestea necesita un interval de minim doua saptamani pentru a fi eficiente in lupta cu simptomele depresiei.
De mentionat ca , antidepresivele nu sunt tranchilizante si nu produc dependenta.
·        Prin combinarea simultana a celor doua forme de tratament abordate mai sus se obtine cel mai efect terapeutic asupra depresiei.
CUM PUTEM AJUTA O PERSOANA DEPRESIVA?
1.     Oferind sprijin
2.     Oferind intelegere, ascultand cu atentie
3.     Oferind caldura, empatie
4.     Implicand persoana in mici activitati placute( sport, divertisment)
5.     Oferind incurajare
6.     Indrumand persoana sa solicite ajutor unui medic de familie, psiholog sau psihiatru
UNDE PUTETI MERGE PENTRU AJUTOR?
                  .        La psiholog
·        La medicul de familie
·        La un centru comunitar care ofera servicii de sanatate mentala
·        La un centru comunitar care ofera servicii in domeniul sanatatii
   
                                                         Sursa - 

Un comentariu: