duminică, 15 septembrie 2013

Adevarata mentalitate de invingator



Suntem invatati zi de zi prin exemplificarea unor personaje de succes ca mentalitatea de invingator inseamna printre altele sa nu te dai niciodata batut, sa ai standarde cat mai inalte pe care sa le urmaresti, sa fii un perfectionist in ceea ce faci sau ca depinde de tine ca sa ajungi o persoana de succes.
Intr-adevar, o astfel de mentalitate te poate ajuta sa iti urmaresti scopul indiferent de obstacolele care iti ies in cale, sa tintesti tot mai sus, sa faci lucurile cat mai bine, la un nivel cat mai inalt si sa incerci sa iti impui o disciplina incercand sa controlezi situatiile prin care treci. Acestea pot fi considerate avantajele sau efectele pozitive ale stilului de gandire descris mai sus.
Pe de alta parte, aceasta mentalitatea de invingator poate avea efecte nefaste, mai ales cand obstacolele apar unul dupa altul, insirandu-se in lant, cand standardele pe care le indeplinesti devin nesatisfacatoare indiferent de valoarea lor si cand datorita unor esecuri repetate, ajungi sa dai vina pe tine sau pe alte persoane. Sunt situatii in care o astfel de gandire poate duce la declansarea unor tulburari de natura psihica prin emotiile si comportamentele disfunctionale care apar.
Perfectionismul este o schema cognitiva maladaptativa care se caracterizează prin convingerea că trebuie facut tot posibilul pentru a intruni standarde interne foarte înalte de comportament si performanta, de obicei, pentru a evita criticismul.       Adesea, rezultă în sentimente de presiune sau de dificultatea de a încetini, dar şi într-o atitudine critică faţă de sine şi ceilalţi. Implică totodată şi dificultăţi în a simţi plăcerea, în a se relaxa sau are repercursiuni asupra sănătăţii, stimei de sine, sentimentul de împlinire sau relaţii satisfăcătoare.
Schema cognitiva reprezinta un model sau un sablon prin care realitatea este interpretata si inteleasa. Ele se formeaza in copilarie, continand cele mai adanci convingeri ale unei persoane. O schema devine maladaptativa, atunci cand activarea ei impiedica individul sa se raporteze corect la realitate, avand impact asupra functionarii lui.
Perfectionismul apare de obicei in familiile rigide, care au asteptari mari de la copii si care folosesc cateodata pedepsele: performanta, datoria, urmarea regulilor, ascunderea emotiilor si evitarea greselilor predomina asupra placerii, relaxarii si veseliei. Accentul se pune mai ales pe suprimarea sentimentelor spontane, a impulsurilor si alegerilor sau pe acceptarea regulilor rigide si pe expectante in ceea ce priveste performanta sau comportamentul etic, deseori cu costul fericirii, auto-exprimaii, relaxarii, relatiilor apropiate sau sanatatii.
 Deoarece gandirea pe care o avem este in mare masura responsabila de starea noastra si de modul in care actionam, este important ca aceasta sa reflecte in mod cat mai corect realitatea, pentru a declansa emotii si comportamente functionale, care sa ne fie de ajutor.
Ca stil de gandire si ca schema cognitiva esueaza tocmai in interpretarea realitatii, producand distorsiuni si biasuri astfel incat informatia primita sa se potriveasca schemei si nu invers. De exemplu, atunci cand apare un esec, el este interpretat ca datorandu-se propriei persoane si nu altor cauze externe, sau cand in urma activitatii se ajunge la un rezultat bun el este perceput ca fiind insuficient, putand duce mai departe la o implicare in activitate pana la epuizare. Standardele sunt ridicate mereu si asta duce in final la o nemultumire generala, la oboseala si la frustrare.
O mentalitate de invingator, sau de succes, este in primul rand una rationala. Ea presupune ca atunci cand apar prea multe obstacole si costurile depasesc beneficiile, sa te faca sa te retragi din urmarirea scopului. Sau cand iti impui anumite standarde, acestea sa fie cat mai realiste si cat mai probabile, sa-ti dai seama ca nimic nu poate fi perfect, si nici nu trebuie sa fie, ca imperfectiunea nu este ceva rau in mod neaparat si ca ea sta defapt la baza diversitatii.
Iar atunci cand ai un esec sa iti amintesti ca succesul nu tine doar de tine. De exemplu, daca Steve Jobs, nu s-ar fi nascut in California in apropiere de Silicon Valey, nu ar fi cunoscut oamenii pe care i-a cunoscut, si nu ar fi luat contact cu tehnologia din acel moment, probabil ca nu ar fi dezvoltat cea mai profitabila companie din America. Succesul depinzand si de factori conjuncturali. Desigur, asta nu inseamna ca totul se desfasoara de la sine si ca nu ai nici un control dar nici ca poti controla tot ce iti doresti. Dar paradoxal, atunci cand incerci mai tare si mai inversunat, succesul se indeparteaza tot mai mult.
In mod rational, poti sa te gandesti ca incerci sa faci tot ce iti sta in putere ca sa ajungi acolo unde iti doresti, si ca vei depune toate eforturile de care esti capabil, dar daca se va intampla sa esuezi, nu inseamna ca e din vina ta, avand in vedere ca ai facut tot posibilul, ci pur si simplu au fost si alti factori implicati care au dus la rezultat. Astfel in continuare poti sa te concentrezi pe un scop mai apropiat.
Daca perfectionismul te face sa te simti mereu ca intr-o competitie, sa te grabesti, sa fii mereu tensionat, nu uita ca rabdarea e o virtute, si ca deseori este mai bine sa astepti decat sa actionezi.
Aceasta este adevarata mentalitate de invingator, o reprezentare fidela a realitatii si o evaluare exacta a costurilor si beneficiilor care sa fie in acelasi timp si un mecanism de sanogeneza, de pastrare a sanatatii psihice.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu