marți, 25 iunie 2013

Dependenta de jocuri de noroc

                 Dependenta de jocurile de noroc denumita si joc patologic de sansa este una dintre cele mai serioase tulburari cu o prevalenta din ce in ce mai ridicata, tratarea reprezentand o provocare pentru psihologi si psihiatri deopotriva.
                  Sunt multi factori care duc la aparitia unei dependente, anturajul, o vulnerabilitate psihologica sau biologica si multe altele. Si nu e vorba doar de tineri ci si de oameni maturi cu o pozitie in societate. Nu toti oamenii care joaca jocuri de noroc devin dependenti, ci doar o parte care intrunesc anumite caracteristici. E vorba si de cum reactioneaza creierul la astfel de stimuli. Medicamentele sunt cateodata necesare deoarece ele actioneaza la nivel chimic influentand procesele din creier. Si intr-adevar, statul se face complice la formarea acestor dependente, dand mana libera celor care vor sa profite de pe urma unei slabiciuni pana la urma. Fara sa investeasca o parte din bani in centre care sa se ocupe cu tratarea acestor tulburari, sau sa limiteze aceasta activitate.

                   

Pe de-o parte, dependenta de jocurile de noroc se datoreaza si  unui comportament dezadaptativ care a fost invatat si a continuat sa fie manifestat datorita recompenselor primite, chiar si atunci cand constientizeaza ca ii face rau celui care joaca prin faptul ca pierde bani sau ii este afectata relatia cu parintii, partenera sau prietenii. Prin comportament dezadaptativ intelegem un comportament care nu il ajuta si un comportament care ii dauneaza in viata de zi cu zi prin impactul pe care il are in relatiile cu ceilalti dar şi asupra vietii profesionale.
Pe de alta parte, adictii fara drog ca aceasta, se coreleaza cu activarea sistemelor de stres cu secretia consecutiva de corticoizi, care creeaza un dezechilibru in circuitele neuronale, care poate fi compensat doar prin repetarea comportamentului. Deasemenea frica de a pierde sau placerea potentiala de a castiga nu duce la dependenta decat atunci cand emotia provocata de aceasta situatie este foarte intensa.
De obicei cei care sufera de o dependenta nu vad asta ca pe o problema, si vin la psiholog la insistentele familiei si apropiatilor. Cand ai pe cineva apropiat care este dependent de jocuri de noroc, cred ca un prim pas ar fi evidentierea intr-un mod asertiv a dificultatilor intampinate din cauza preocuparii sale pentru jocurile de noroc, ulterior sa-i spui ca ti-ai dori ca el sa mearga totusi la o evaluare deoarece asta te-ar mai linisti pe tine. Intr-un astfel de caz e important sa participe toti cei apropiati pentru a-l ajuta sa constientizeze ca exista o problema care poate fi rezolvata. O sa fie totusi destul de dificil, chiar daca ajunge la terapie, sa o si urmeze. Oricum, primul pas pe  care il va face un psihoteraput, va fi cresterea motivatiei pentru schimbare, pentru ca e destul de mica in jocul patologic de noroc urmand automonitorizarea comportamentelor, emotiilor si gandurilor deoarece e important sa vada cat de des joaca, cat pariaza, care sunt principalele emotii care apar cand pierde sau cand castiga si gandurile care-i trec prin minte.  Urmand sa fie folosite toate tehnicile pentru modificarea acestui comportament si pentru modificarea atitudinilor fata de jocurile de noroc.

 



2 comentarii:

  1. Dulce! Tocmai am primit un cod de cărți Minecraft la http://minecraftcode.me/

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua.Am un nepot de 29 de ani si este dependent de jocurile de noroc.Are un venit lunar de 2800 euro,bani pe care ii lasa in cazinouri,intr-o singura zi.Suferinta mea este enorma,pentru ca eu sant cea care l-a crescut si educat.Era un baiat de nota 20,dar acest viciu la distrus si,odata cu el,a distrus si minunata relatie pe care o aveam.Condamn STATUL pentru tot ceea ce se intampla,nu doar cu nepotul meu,ci cu tot mai multi oameni.As dori enorm de mult sa se inchida pt. totdeauna aceste sali de tortura,as dori sa-mi vad nepotul fericit,hazliu si minunat,asa cum era odata.

    RăspundețiȘtergere