luni, 28 martie 2011

„Cunoaste-te pe tine insuti”

Socrate

            Ce inseamna de fapt aceasta sintagma? Inseamna desigur sa te cunosti tu pe tine, si pare chiar desuet si fara semnificatie sa se faca un deziderat din asa ceva atata timp cat traiesti cu tine in fiecare zi, te-ai nascut cu tine, si nu sunteti doua persoane diferite, astfel se presupune ca te cunosti. Oare?
            Sa te cunosti inseamna in primul rand sa-ti faci o evaluare, sa-ti stii posibilitatile, capacitatile dar nu de rare ori se intampla sa fii pus in situatii limita sau obisnuite in care sa reactionezi cu totul altfel decat te-ai asteptat. In toate cazurile apare o deformare a imaginii de sine, a perceptiei propriei persoane influentata de o multitudine de factori, cand ii asculti pe altii vorbind despre tine ajungi de multe ori sa fii de acord cu ce se spune despre tine si in felul asta sa te vezi prin ochii altora, formandu-se o parere total diferita de realitate. Dar chiar si atunci cand nu asculti la altii poti face o eroare ori de supraevaluare ori de subevaluare, defapt imaginea de sine nu este aproape niciodata concordanta in totalitate cu realitatea, nu stii niciodata care sunt posibilitatile tale reale care pot fi uneori sub gradul de dificultate a unor probleme pe care incerci cu incapatanare sa le rezolvi sau resursele pot fi peste asteptari si poate exista frica de a accepta noi provocari si posibilitatile nu ies la iveala decat atunci cand sunt fortate adica in situatiile limita cand faci lucruri de care nu credeai ca esti in stare.
            In al doilea rand, sa te cunosti inseamna sa-ti cunosti intreaga personalitate, si daca ai in vedere ca psihicul uman este structurat pe trei nivele, constient, subconstient, inconstient si in inconstient se afla cele mai multe informatii iar constientul nu reprezinta decat varful iceberg-ului, iti dai seama ca ceea ce stii despre tine nu este decat invelisul, miezul poate nu il vei afla niciodata. Psihanaliza pretindea ca aduce o mai bine cunoastere a propriei persoane, sondand inconstientul, dand o interpretare informatiilor sustrase pe diferite cai cum ar fi din analiza viselor si totusi tehnica era de cele mai multe supusa erorii, cel mai valid instrument fiind insusi psihanlistul care fiind om era foarte limitat si supus greselii de cele mai multe ori, interpretarea corecta a informatiilor depinzand mai mult de noroc.
              Daca vrei sa te cunosti intr-adevar, e nevoie sa te raportezi la elemente obiective, cum ar fi rezultatul actiunilor tale sau sa gandesti intr-un mod rational, cautand dovezi pentru credintele pe care le ai.                                                                                                                

2 comentarii:

  1. ...si vei fi asemeni zeilor''
    cunoasterea de sine este pentru mine aproape o ''obligatie''pentru ca, numai asa pot sa fiu constient(prezent)de tot ce e in mine si in jurul meu...in interiorul nostru cred ca e iubirea, divinitatea, fericirea...ramane doar sa le descoperim

    RăspundețiȘtergere
  2. "Cunoasterea de sine" = acceptarea propriilor defecte....

    RăspundețiȘtergere