sâmbătă, 15 iunie 2013

Hipnoza, un tratament miraculos.


                Ma suna lumea si ma intreaba daca ii pot ajuta sa se lase de fumat, raspund ca da, ca ii pot ajuta, ca exista tot felul de tehnici pe care le putem aplica pentru un rezultat pozitiv dar ca este nevoie de timp si ca nu se poate doar cu o sedinta, doua. Atunci sunt intrebat daca folosesc hipnoza in tratamentul dependentei de nicotina, si daca pot sa-i hipnotizez sa se lase de fumat.
            Majoritatea celor care doresc sa scape de o dependenta, fie ea de nicotina, jocuri de noroc, alcool, droguri, isi doresc sa existe un tratament miraculos sau o pastila care sa ii scape de un astfel de obicei. Din pacate, o astfel de solutie nu este la indemana. De obicei este nevoie de o motivatie puternica si de multa munca pentru a renunta la fumat sau la alte dependente.

            Eu folosesc hipnoza in psihoterapie, dar spre deosebire de miturile vehiculate de filme care circula in prezent, aceasta tehnica nu presupune adormirea pacientului si inocularea unor reguli care sunt apoi respectate cu sfintenie. Hipnoterapia in primul rand nu se preteaza la oricine, folosirea ei depinde de gradul de sugestibilitate al unei persoane. Unii adorm imediat, chiar de la prima sedinta, pe cand altii, raman in stare de veghe chiar si dupa mai multe sedinte. Pe de alta parte, de multe ori, este nevoie de invatarea unei tehnici de relaxare inainte de a trece la hipnoza, de o educare in acest sens pentru a modera asteptarile, si pentru a le face mai realiste, sau pentru a indeparta eventualele griji. Este nevoie si de o relatie de incredere intre terapeut si client, care se construieste in timp.
                 Dupa ce toate aceste criterii sunt respectate se trece la formularea sugestiilor si abia apoi la administrarea lor. Sugestiile sunt formule verbale repetate atunci cand clientul se afla in stare de relaxare sau in transa hipnotica. De exemplu: „ Esti propriul tau stapan si detii controlul asupra vietii tale”, „Nu vei fi niciodata sclavul vreunui lucru, vreo unei persoane sau vreunei activitati”, „Zi dupa zi te simti tot mai independent, tot mai stapan pe tine”. Sau se imagineaza scrierea lucrurilor deranjante cum ar fi: dependenta, tigari, nevoie de a fuma pe o tabla, stergerea lor si scrierea unor noi cuvinte cum ar fi libertate, sanatate, incredere, bucurie, voi reusi! Se pot imagina multe variatii in functie de obiectivul stabilit.
            Efectul sugestiilor nu este imediat, dar, deoarece sunt administrate intr-o alta stare, de somn sau relaxare, sunt mai accesibile straturilor inferioare ale psihicului, adica subconstientului si inconstientului. Informatiile astfel stocate in subconstient pot fi oricand accesate de constient, spre deosebire de mitul amneziei post hipnotice, de obicei dupa hipnoza iti aduci aminte care au fost sugestiile date. Daca multora le e frica de lipsa controlului intr-o astfel de situatie, e bine de stiut ca acesta nu dispare in totatlitate.
            Odata sugestiile administrate pe parcursul mai multor sedinte, ele incep sa isi faca efectul sub forma unor ganduri care ruleaza in subconstient. Astfel, se pot inlocui ganduri de genul „si bunicul a fumat 60 de ani si a trait sanatos pana la 90” sau, „sunt unii care nu fumeaza si sunt mai bolnavi decat cei care fumeaza”, sau „daca nu dau banii pe tigari, ii dau pe altceva” care nu sunt decat strategii de copig, de a face fata distresului cauzat de constientizarea dependentei si aparentei lipse de putere asupra fenomenului.
            In realitate, dependentele pot fi controlate, se poate renunta la ele, dar este nevoie de munca. Iar daca motivatia lipseste, aceasta poate fi educata. Hipnoza este una din tehnicile folosite in psihoterapie si pentru tratamentul dependentelor, totusi necesita timp si este departe de a fi miraculoasa sau magica.

Citeste mai mult despre miturile legate de hipnoza pe : http://mental-training.ro/hipnoza-mituri-si-realitate/






7 comentarii:

  1. Bun ziua. Am o întrebare se poate ajuta un pacient cu depresie severa ? Sora mea de la mai multe socuri repetate in ani a ajuns ca realitatea ei sa fie imposibil de suportat de aceea are foarte multe tentative de suicid.. Chiar axi docorii au salvato din nou. Ea este convinsa ca nj se poate vindeca si fiecare minut trait in realitate pentru ra este un chin. De aceea vrea sa dispara
    Poate ne puteti ajuta. Va mulțumesc Rodica

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu a facut hipnoza dar starea ei e Mai nina cat de cat

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna se poate ajuta o personae sa renunte la fumat cu ajutorul hipnozei

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna!sora mea sufera de multi ani de depresie,as dorii din tot sufletul sa o pot ajuta!era o persoana foarte puternica si curajoasa acum 10ani in urma,cand era mica a avut un accident si e arsa pe unele parti din corp si fata,acum are 36 de ani si de 10 ani de zile se bate cu o depresie foarte puternica !nu stiu cauza exacta dar banuiesc ca e faptul ca majoritatea dintre noi am plecat de acasa si fiecare are viata lui si ea a ramas singura cu parinti!as dori sa pot sa o ajut si am nevoie de sfaturi

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru renutare la fumat funcționează hipoza?

    RăspundețiȘtergere